Placki z otrębów owsianych
49 kcal /
205.4 kJKalorie
205.4 kJKalorie
1.8 gBiałko
6.2 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 300 g wody
- 150 g otrębów owsianych
- 150 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 40 g brązowego cukru
- 4 jajka
- olej do smażenia
- serek śmietankowy bez laktozy, do podania
- awokado pokrojone w plastry, do podania
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać drożdże, dodać wodę, wymieszać30 s/obr. 2.
- Dodać otręby, mąkę, sól i cukier, wymieszać15 s/obr. 3.
- Dodać jajka, wymieszać1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 2 godz.
- Ciasto dokładnie wymieszać kopystką. Na patelni mocno rozgrzać olej. Ciasto wylewać porcjami na rozgrzany olej, zachowując odstępy i formując okrągłe placki (Ø 6 cm). Smażyć ok. 30 s, następnie przewrócić na drugą stronę.
- Po usmażeniu przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Czynności powtórzyć dla pozostałej ilości ciasta. W razie potrzeby uzupełniać ilość oleju na patelni. Placki z otrębów owsianych podawać bezpośrednio po przygotowaniu z serkiem śmietankowym bez laktozy i plastrami awokado skropionymi sokiem z limonki.