Placki z otrębów owsianych

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
49 kcal /
205.4 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
6.2 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 300 g wody
  • 150 g otrębów owsianych
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 40 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • serek śmietankowy bez laktozy, do podania
  • awokado pokrojone w plastry, do podania
  • sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać drożdże, dodać wodę, wymieszać30 s/obr. 2.
  2. Dodać otręby, mąkę, sól i cukier, wymieszać15 s/obr. 3.
  3. Dodać jajka, wymieszać1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 2 godz.
  4. Ciasto dokładnie wymieszać kopystką. Na patelni mocno rozgrzać olej. Ciasto wylewać porcjami na rozgrzany olej, zachowując odstępy i formując okrągłe placki (Ø 6 cm). Smażyć ok. 30 s, następnie przewrócić na drugą stronę.
  5. Po usmażeniu przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Czynności powtórzyć dla pozostałej ilości ciasta. W razie potrzeby uzupełniać ilość oleju na patelni. Placki z otrębów owsianych podawać bezpośrednio po przygotowaniu z serkiem śmietankowym bez laktozy i plastrami awokado skropionymi sokiem z limonki.
Przewijanie do góry