Quiche z resztkami serów
302.6 kcal /
1256.9 kJKalorie
1256.9 kJKalorie
10 gBiałko
12.8 gWęglowodany
23.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 150
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g wody
- Nadzienie: 1
- ząbek czosnku
- 30 g masła
- 150 g mleka
- 180 – 250 g sera (różnego rodzaju resztek, np. sera żółtego, pleśniowego), pokrojonego na kawałki
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego ilość do smaku
- 2 szczypty soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć na blat, uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące, a prostokątną formę do tarty (patrz wskazówka) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno i boki przygotowanej formy. Odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego dodać mleko i ser, rozdrobnić20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, jajka, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Przelać na przygotowany spód. Piec 35 min (180°C), odstawić na ok. 30 min do ostudzenia, aby masa stężała. Quiche z resztkami serów podawać na ciepło lub po ostudzeniu, np. z dodatkiem lekkiej sałatki.