Quiche z resztkami serów

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
302.6 kcal /
1256.9 kJ
Kalorie
10 gBiałko
12.8 gWęglowodany
23.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 150
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g wody
  • Nadzienie: 1
  • ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 150 g mleka
  • 180 – 250 g sera (różnego rodzaju resztek, np. sera żółtego, pleśniowego), pokrojonego na kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego ilość do smaku
  • 2 szczypty soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć na blat, uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące, a prostokątną formę do tarty (patrz wskazówka) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno i boki przygotowanej formy. Odstawić do lodówki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Do naczynia miksującego dodać mleko i ser, rozdrobnić20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać śmietanę, jajka, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Przelać na przygotowany spód. Piec 35 min (180°C), odstawić na ok. 30 min do ostudzenia, aby masa stężała. Quiche z resztkami serów podawać na ciepło lub po ostudzeniu, np. z dodatkiem lekkiej sałatki.
Przewijanie do góry