Powidła owocowe
199.2 kcal /
833.5 kJKalorie
833.5 kJKalorie
4.2 gBiałko
48.5 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g moreli bez pestek, przekrojonych na pół
- 200 g pomarańczy obranych z białych błonek, bez pestek
- 100 g cytryn obranych z białych błonek, bez pestek
- 50 g cukru
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć morele, pomarańcze i cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować20 min/100°C/obr. 3.
- Dodać cukier i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać25 min/98°C/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostudzenia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Powidła owocowe podawać jako dodatek.