Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
590 kcal /
2467 kJKalorie
2467 kJKalorie
47 gBiałko
37 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g kostek boczku
- 500 – 600 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej mielonej
- 6 – 8 plastrów boczku wędzonego, surowego (60-80g)
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 3 owoce jałowca (opcjonalnie)
- 500 g wody
- 750 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 3 łyżki oleju
- 140 g mleka
- 40 g masła
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie przyprawić polędwicę wieprzową ½ łyżeczki soli, pieprzem i słodką papryką, zawinąć w plasterki boczku, odstawić.
- Dodać kapustę kiszoną, liść laurowy i owoce jałowca, dusić3 min/120°C/obr. 1. Odsączyć zawartość naczynia miksującego przez dolną część przystawki Varoma do miski. Odstawić dolną część przystawki Varoma, odstawić płyn z gotowania.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1¼ łyżeczki soli, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki. Ziemniaki polać odłożonym płynem z gotowania. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z kapustą kiszoną, położyć zawiniętą polędwicę na kapuście kiszonej, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1. Podczas ostatnich 10 minut gotowania na parze na patelni rozgrzać olej, posiekać 250 g cebuli i podsmażyć ją na złotobrązowy kolor. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, ¼ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i ugotowane ziemniaki, wymieszać25 s/obr. 3.5. Pokroić polędwicę i ułożyć w naczyniu do podania, dodać kapustę kiszoną i purée ziemniaczane. Mięso i purée udekorować smażoną cebulą, podawać na gorąco.
