
Potrawka z ziemniaków i żeberek
553 kcal /
2315.3 kJKalorie
2315.3 kJKalorie
25 gBiałko
31 gWęglowodany
38 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g żeberek wieprzowych, pasków z kością, pokrojonych na 4 części
- ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- pieprz czarny, mielony do oprószenia mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 100 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 130 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 500 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej żeberka. Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, zieloną paprykę, czerwoną paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1.
- Założyć motylek.Dodać żeberka, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i liść laurowy, gotować25 min/100°C//obr. .
- Dodać ziemniaki, sól, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, paprykę słodką, wymieszać kopystką tak, aby ziemniaki były przykryte sosem, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/100°C//obr. . Sprawdzić stopień ugotowania ziemniaków, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o5 min/100°C//obr. 1. Potrawkę z ziemniaków i żeberek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.