Pizza ze szpinakiem i owczym serem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
489.7 kcal /
2048.8 kJ
Kalorie
24.8 gBiałko
41.7 gWęglowodany
25.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 170
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 90 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki cukru
  • Dodatki: 100
  • g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera pecorino oscypka
  • 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 150 – 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser owczy i mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Sprawdzić stopień rozdrobnienia, w razie potrzeby rozdrobnić ponownie5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano, wymieszać20 s/obr. 5. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać oliwę i szpinak, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  8. Na wierzchu ciasta rozłożyć wcześniej przygotowany sos oraz masę ze szpinakiem, całość posypać rozdrobnionymi serami. Piec 8-12 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika. Pizzę ze szpinakiem i owczym serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry