
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
489.7 kcal /
2048.8 kJKalorie
2048.8 kJKalorie
24.8 gBiałko
41.7 gWęglowodany
25.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 170
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g wody letniej
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 10 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki cukru
- Dodatki: 100
- g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na kawałki
- 100 g sera pecorino oscypka
- 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych
- 150 – 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć ser owczy i mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Sprawdzić stopień rozdrobnienia, w razie potrzeby rozdrobnić ponownie5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano, wymieszać20 s/obr. 5. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i szpinak, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Na wierzchu ciasta rozłożyć wcześniej przygotowany sos oraz masę ze szpinakiem, całość posypać rozdrobnionymi serami. Piec 8-12 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika. Pizzę ze szpinakiem i owczym serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.