Pizza z szynką parmeńską i rukolą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
514.3 kcal /
2151.8 kJ
Kalorie
32.6 gBiałko
40.4 gWęglowodany
24.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 170
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 90 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki cukru
  • Dodatki: 250
  • g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 90 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 40 – 50 g rukoli
  • 30 g sera parmezan
  • 8 – 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 10 liści bazylii, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać pomidory, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5. Sos równomiernie rozłożyć na cieście, posypać rozdrobnionym serem. Piec 8-12 min (250°C) na najniższym poziomie lub na spodzie piekarnika.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser parmezan, odstawić. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki, posypać odważoną rukolą i bazylią. Nożem do warzyw lub płaskim nożem do sera pokroić odważony parmezan na cienkie płatki bezpośrednio nad pizzą. Pizzę z szynką parmeńską i rukolą podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry