
Pizza z serowym brzegiem
833.5 kcal /
3487.2 kJKalorie
3487.2 kJKalorie
44.8 gBiałko
91.8 gWęglowodany
32 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 460 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki (ok. 2 x 2 cm)
- 35 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 230 g wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
- 420 g przecieru pomidorowego, z puszki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 230 g mozzarelli, rozdrobnić15 s/obr. 6. Mozzarellę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 230 g mozzarelli, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną mozzarellą.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy i wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać20 s/obr. 2.
- Dodać mąkę i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać pozostałe 5 g oliwy i zioła prowansalskie, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać przecier pomidorowy i pozostałą 1 łyżeczkę soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić10 min/120°C/obr. 1. Sos pozostawić w naczyniu miksującym.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na okrągłą blachę do pizzy, uformować w placek, tak aby pokrył całą powierzchnię blachy, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 min. Po tym czasie rozciągnąć ciasto, tak aby wystawało ok. 3 cm poza blachę.
- Przełożyć połowę rozdrobnionej mozzarelli na ciasto i uformować z niej okrąg wokół krawędzi blachy. Brzegi ciasta zagiąć do środka i docisnąć, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Spód pizzy nakłuć widelcem co 2-3 cm, omijając brzegi z serem. Piec 10 min (220°C).
- Sos pomidorowy przełożyć na podpieczony spód i rozprowadzić równomiernie kopystką, posypać pozostałą mozzarellą, piec kolejne 25 min (220°C).
- Pizzę z serowym brzegiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.