Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
537.7 kcal /
2249.8 kJ
Kalorie
25.4 gBiałko
9.5 gWęglowodany
45.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pesto pistacjowe: 50 – 60
  • g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
  • 20 g sera parmezan
  • 20 g seragrana padano
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • ½
  • ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g oliwy z oliwek
  • Ciasto: 180
  • g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wariant)
  • 300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieczenie: 1
  • kulka sera mozzarella (125g), odsączona na papierowych ręcznikach
  • 6 – 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120g)
  • 1 kulka sera burrata (125g), odsączona

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić5 s/obr. 5. 1 łyżkę rozdrobnionych pistacji odłożyć do posypania, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać bazylię, czosnek i oliwę, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę i oprószyć ją mąką. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  5. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką metalową blaszkę do pieczenia pizzy (Ø 38 cm). Uformować kształt koła (Ø 38 cm), delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 2 cm brzeg na całym obwodzie ciasta. Powierzchnię pizzy posmarować przygotowanym pesto pistacjowym. Mozzarellę podzielić palcami na kawałki i równomiernie rozłożyć na pizzy. Piec 12-15 min (250°C). Upieczoną pizzę wyjąć, nałożyć plastry mortadeli i kawałki burraty. Całość posypać odłożonymi pistacjami. Pizzę z mortadelą, pistacjami i burratą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry