
Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą
537.7 kcal /
2249.8 kJKalorie
2249.8 kJKalorie
25.4 gBiałko
9.5 gWęglowodany
45.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto pistacjowe: 50 – 60
- g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
- 20 g sera parmezan
- 20 g seragrana padano
- 5 g liści bazylii, świeżych
- ½
- ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 40 g oliwy z oliwek
- Ciasto: 180
- g wody letniej
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wariant)
- 300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Pieczenie: 1
- kulka sera mozzarella (125g), odsączona na papierowych ręcznikach
- 6 – 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120g)
- 1 kulka sera burrata (125g), odsączona
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić5 s/obr. 5. 1 łyżkę rozdrobnionych pistacji odłożyć do posypania, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bazylię, czosnek i oliwę, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę i oprószyć ją mąką. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Ciasto przełożyć na oprószoną mąką metalową blaszkę do pieczenia pizzy (Ø 38 cm). Uformować kształt koła (Ø 38 cm), delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 2 cm brzeg na całym obwodzie ciasta. Powierzchnię pizzy posmarować przygotowanym pesto pistacjowym. Mozzarellę podzielić palcami na kawałki i równomiernie rozłożyć na pizzy. Piec 12-15 min (250°C). Upieczoną pizzę wyjąć, nałożyć plastry mortadeli i kawałki burraty. Całość posypać odłożonymi pistacjami. Pizzę z mortadelą, pistacjami i burratą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.