
Pizza z makaronu spaghetti
434 kcal /
1819 kJKalorie
1819 kJKalorie
22.5 gBiałko
43 gWęglowodany
21.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera żółtego np. Gouda, Edam, pokrojonego na kawałki
- 1150 g wody
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 250 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 200 g szynkigotowanej w plastrach, zawiniętej w rulony
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 450 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 5 jajek
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 2 łyżeczki soli i oliwę z oliwek, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron spaghetti, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Ugotowany makaron odcedzić w dolnej części przystawki Varoma. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć rulony z szynki, ustawiając je pionowo obok siebie, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pora, rozdrobnić20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić10 min/120°C//obr. 3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 °C.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać 150 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, śmietanę, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli, pieprz, rozdrobnioną szynkę i połowę rozdrobnionego sera żółtego, wymieszać15 s//obr. 3.
- Natłuścić okrągłą formę do tarty lub szczelną tortownicę (Ø 26-28 cm) lub okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka), wyłożyć do niej ugotowany makaron spaghetti, dodać zawartość naczynia miksującego, wymieszać dokładnie kopystką, posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Wstawić do piekarnika, piec ok. 25 min (200°C). Upieczoną pizzę z makaronu spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, krojąc na kawałki.