Pizza z kurczakiem tandoori
418.7 kcal /
1751.8 kJKalorie
1751.8 kJKalorie
21 gBiałko
41.1 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 120 g sera żółtego np. ementaler,gouda, pokrojonego na kawałki
- 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 140 g wody letniej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
- 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu,gęstej
- 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka i wariant)
- 60 g słodkiego sosu chili
- 3 papryki, różnokolorowe bezgniazd nasiennych, pokrojone w 1-2 cm paski
- 2 cebule małe, pokrojone w 3 mm piórka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella i ser żółty, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, 20 g oliwy, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać pozostałe 20 g oliwy, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać kurczaka, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C z włożonym kamieniem do pizzy. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 45 x 38 cm), odstawić. Zrumienione mięso przełożyć do innego naczynia. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę curry i ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Przygotowany arkusz papieru do pieczenia oprószyć lekko mąką, następnie rozwałkować na nim wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (40 x 30 cm) i umieścić wraz z papierem do pieczenia na odwróconej do góry dnem blasze do pieczenia lub dużej desce.
- Do naczynia miksującego włożyć crème fraîche, dodać słodki sos chili, pozostałą 1 łyżeczkę curry i ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 3. Sos rozprowadzić równomiernie na cieście, posypać rozdrobnionym serem, ułożyć zrumienionego kurczaka, paprykę i cebulę. Piec 20-30 min (220°C). Pizzę z kurczakiem tandoori podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
