
Pizza Texas barbecue
2665 kcal /
11158 kJKalorie
11158 kJKalorie
138 gBiałko
354 gWęglowodany
77 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowany kurczak: 200
- g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
- 60 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
- Ciasto: 220
- g wody letniej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8g)
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Farsz: 120
- g sosu barbecue
- 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 300 g wody
- ½
- czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 3 łyżki kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos barbecue. Wymieszać kopystką, aby mięso dokładnie pokryło się sosem, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować ciasto.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, uformować kulę. Przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sos barbecue, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, umieścić w niej zamarynowanego kurczaka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę. Uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 1 cm brzeg na całym obwodzie ciasta. Ciasto posmarować odważonym sosem barbecue i posypać rozdrobnionym serem. Na pizzy równomiernie ułożyć podgotowanego na parze kurczaka, cebulę i kukurydzę.
- Piec 10-13 min (250°C). Pizzę Texas barbecue podawać bezpośrednio po przygotowaniu.