Pizza Texas barbecue

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2665 kcal /
11158 kJ
Kalorie
138 gBiałko
354 gWęglowodany
77 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowany kurczak: 200
  • g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 60 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • Ciasto: 220
  • g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz: 120
  • g sosu barbecue
  • 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g wody
  • ½
  • czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 3 łyżki kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos barbecue. Wymieszać kopystką, aby mięso dokładnie pokryło się sosem, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować ciasto.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, uformować kulę. Przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sos barbecue, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, umieścić w niej zamarynowanego kurczaka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę. Uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 1 cm brzeg na całym obwodzie ciasta. Ciasto posmarować odważonym sosem barbecue i posypać rozdrobnionym serem. Na pizzy równomiernie ułożyć podgotowanego na parze kurczaka, cebulę i kukurydzę.
  7. Piec 10-13 min (250°C). Pizzę Texas barbecue podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry