
Pizza rzymska
1071.1 kcal /
4481.5 kJKalorie
4481.5 kJKalorie
33.2 gBiałko
206 gWęglowodany
17.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna fasoli (7g)
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 850 g wody
- 10 g soli
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i skropienia
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- przecier pomidorowy, typu passata z bazylią ziołami, do posmarowania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać 300 g mąki, dodać drożdże, cukier i 350 g wody, podgrzewać5 min/37°C/obr. 3.
- Dodać pozostałe 200 g mąki, sól i oliwę, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć na natłuszczony oliwą blat, delikatnie spłaszczyć i zakładając brzegi ciasta do środka, uformować w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić na 15 min, następnie czynności powtórzyć. Tak przygotowane ciasto, w misce przykrytej folią spożywczą, odstawić do lodówki na 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Arkusz papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm) natłuścić oliwą, następnie na dnie dolnej części przystawki Varoma umieścić motylek i wyłożyć przystawkę Varoma przygotowanym papierem. Ciasto podzielić na dwie części, natłuszczonymi oliwą dłońmi ułożyć obok siebie w przygotowanej przystawce Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody i sok z cytryny. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ciastem, uruchomić Fermentowanie /1 godz. 30 min/70°C.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Pierwsze wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować kwadrat 30 x 30 cm, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami, przełożyć na przygotowaną blachę. Czynności powtórzyć z drugim ciastem. Pizze posmarować cienko passatą. Piec 10 min (230°C) na najniższej szynie piekarnika. Po tym czasie ostrożnie przełożyć blachę na środkową szynę piekarnika. Piec kolejne ok. 10 min (230°C). W ten sam sposób upiec drugą pizzę. Pizzę rzymską podawać pokrojoną na kawałki i skropioną oliwą.