
Pizza pepperoni z pieczarkami
435.4 kcal /
1821.6 kJKalorie
1821.6 kJKalorie
18.9 gBiałko
43.4 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczkę cukru
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczkę soli
- Dodatki: 200
- g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- 120 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 250 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
- 1 łyżeczka soli
- 75 g kiełbasy pepperoni pokrojonej w plastry
- 50 g pieczarek pokrojonych w 3 mm plastry
- 50 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać1 min/37°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ementaler i ser mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Sery przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać oliwę, bazylię i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę pepperoni, pieczarki, paprykę i oliwki, wymieszać, odstawić.
- Na całej powierzchni ciasta rozłożyć równomiernie rozdrobnione pomidory, posypać rozdrobnionymi serami, następnie wyłożyć odważone wcześniej dodatki.
- Piec 20-25 min (230°C). Pizzę pepperoni z pieczarkami pokroić na 8 części, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.