Pizza pepperoni z pieczarkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
435.4 kcal /
1821.6 kJ
Kalorie
18.9 gBiałko
43.4 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczkę soli
  • Dodatki: 200
  • g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 120 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 250 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 250 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g kiełbasy pepperoni pokrojonej w plastry
  • 50 g pieczarek pokrojonych w 3 mm plastry
  • 50 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski
  • 30 g czarnych oliwek, bez pestek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać1 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ementaler i ser mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Sery przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać oliwę, bazylię i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę pepperoni, pieczarki, paprykę i oliwki, wymieszać, odstawić.
  8. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć równomiernie rozdrobnione pomidory, posypać rozdrobnionymi serami, następnie wyłożyć odważone wcześniej dodatki.
  9. Piec 20-25 min (230°C). Pizzę pepperoni z pieczarkami pokroić na 8 części, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry