Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
674 kcal /
2823 kJ
Kalorie
27 gBiałko
69 gWęglowodany
32 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na pizzę: 100
  • g ziaren żyta
  • 200 g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 szczypta cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki: 120
  • g sera edam pokrojonego na kawałki
  • 120 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 120 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać żyto, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
  3. Dodać zmielone żyto, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser edamski i ser gouda, rozdrobnić7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić8 s/obr. 4. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, pieprz cayenne i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować4 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  8. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto, papier wraz z rozwałkowanym ciastem przenieść na blachę, posmarować powstałym sosem, posypać rozdrobnionym serem, piec 8-12 min (250°C), na dolnej szynie piekarnika.
  9. Pizzę na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym kroić na kawałki i podawać na ciepło.
Przewijanie do góry