
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
674 kcal /
2823 kJKalorie
2823 kJKalorie
27 gBiałko
69 gWęglowodany
32 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 100
- g ziaren żyta
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 250 g mąki pszennej
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki: 120
- g sera edam pokrojonego na kawałki
- 120 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
- 120 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g przecieru pomidorowego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać żyto, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać zmielone żyto, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser edamski i ser gouda, rozdrobnić7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić8 s/obr. 4. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, pieprz cayenne i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować4 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto, papier wraz z rozwałkowanym ciastem przenieść na blachę, posmarować powstałym sosem, posypać rozdrobnionym serem, piec 8-12 min (250°C), na dolnej szynie piekarnika.
- Pizzę na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym kroić na kawałki i podawać na ciepło.