
Pizza na spodzie z tuńczyka (low carb)
370 kcal /
1550 kJKalorie
1550 kJKalorie
53 gBiałko
6 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 40 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 2 puszki tuńczyka, w sosie własnym (185g każda), odsączonego z zalewy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 1 ½
- łyżeczki oregano, suszone
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 15 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 kawałek cukinii (ok. 100g)
- 3 pieczarki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić oliwą, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć tuńczyka, dodać jajka, ½ łyżeczki soli, pieprz i 1 łyżeczkę oregano, wymieszać10 s/obr. 3. Ewentualny nadmiar płynu przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę lub rozgrzany kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka). Uformować koło (Ø 30 cm). Piec 20-25 min (220°C). W tym czasie opłukać naczynie miksujące i kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki oregano i zioła prowansalskie, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie pokroić cukinię i pieczarki w 3 mm plastry.
- Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć na nim plastry cukinii i pieczarek, posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Piec kolejne 10 min (220°C) lub do momentu, aż ser się rozpuści, a pozostałe składniki będą dopieczone. Pizzę z tuńczyka (low carb) podawać pokrojoną na kawałki bezpośrednio po przygotowaniu.