
Pizza na spodzie z kalafiora
490.5 kcal /
2053.6 kJKalorie
2053.6 kJKalorie
41 gBiałko
34.7 gWęglowodany
27.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 800 g różyczek kalafiora
- 500 g wody
- oliwa z oliwek do natłuszczenia papieru do pieczenia
- 2 jajka
- 20 g otrębów pszennych
- 20 g otrębów owsianych
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 płaska łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 płaska łyżeczka oregano, suszonego
- 2 – 3 łyżki sosu pomidorowego, wykonanego w TM
- 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego, typu passata z ziołami
- 8 – 10 plastrów sera mozzarella
- 8 – 10 liści szpinaku, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g różyczek kalafiora, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory pozostają zakryte, odstawić.
- Do naczynia miksujące włożyć pozostałe 400 g różyczek kalafiora, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć na wkład Varomy, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować15-20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze rozdrobnionego kalafiora przełożyć do miski wyłożonej podwójną warstwą gazy, odstawić do ostudzenia na 1 godz. Opłukać naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy, odstawić. Kalafior dokładnie odcisnąć przez gazę z wody.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśnięty kalafior, dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, jajka, otręby, skrobię, sól, pieprz, bazylię i oregano, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 3.5. Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia, uformować kształt koła (grubość 2-3 mm, Ø 30 cm).
- Piec 40 min (180°C), następnie wyjąć z piekarnika. Wstępnie podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć mozzarellę i szpinak, piec kolejne 8-10 min (180°C). Za pomocą długiego, ostrego noża delikatnie oddzielić pizzę od papieru do pieczenia.
- Pizzę na spodzie z kalafiora podawać bezpośrednio po przygotowaniu.