
Pizza na spodzie z ciecierzycy (bez glutenu)
893 kcal /
3738.8 kJKalorie
3738.8 kJKalorie
44 gBiałko
54 gWęglowodany
61 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 g boczku parzonego, w plastrach pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 25 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
- 80 g ciecierzycy, suszonej
- 40 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 20 g mleka
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- ½
- łyżki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- 2 – 3 łyżki sosu pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 200°C, funkcja grill.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej boczek i pieczarki, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę z ciecierzycy przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać przygotowaną wcześniej mąkę z ciecierzycy, dodać mleko, oliwę, jajka, oregano i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć na natłuszczoną oliwą, żaroodporną, nieprzywierającą patelnię (Ø ok. 20 cm) i za pomocą łyżki rozprowadzić po całej powierzchni. Patelnię postawić na kuchence i smażyć na średniej mocy palnika 2-3 min, następnie ostrożnie odwrócić za pomocą szerokiej łopatki i smażyć kolejne 2-3 min. Na tak przygotowanym spodzie pizzy równomiernie rozprowadzić sos pomidorowy, następnie posypać rozdrobnionym wcześniej serem i nałożyć odważony wcześniej boczek i pieczarki.
- Patelnię z pizzą włożyć do piekarnika, piec ok. 10 min (200°C, funkcja grill), lub do momentu, aż boczek i pieczarki lekko się zarumienią.
- Pizzę na spodzie z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.