
Pizza na spodzie z batatów
438.5 kcal /
1834.3 kJKalorie
1834.3 kJKalorie
19.8 gBiałko
43.3 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 400 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 200 g sera mozzarella tartego
- 100 g mąki ryżowej (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek do natłuszczenia i skropienia pizzy
- 6 – 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 8 – 10 oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 10 liści bazylii, świeżej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z rozdrobnionymi batatami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pizzy (Ø 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ostudzone bataty, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.
- Dodać rozdrobniony parmezan, mąkę, sól i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć na przygotowaną blachę do pizzy, równomiernie rozprowadzić kopystką.
- Piec 12-14 min (200°C). Chwytając za papier do pieczenia, ostrożnie wyjąć podpieczony spód, odstawić. Rozgrzaną blachę do pizzy ostrożnie natłuścić oliwą za pomocą pędzelka i przełożyć na nią podpieczony spód w taki sposób, aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Zdjąć papier do pieczenia, na spodzie równomiernie rozłożyć odważoną mozzarellę, pomidorki i oliwki, posypać oregano.
- Piec 12-14 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Pizzę na spodzie z batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną bazylią i skropioną oliwą.