
Pizza na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą
637 kcal /
2666 kJKalorie
2666 kJKalorie
24 gBiałko
70 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 400
- g wody
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 szczypty cukru
- 700 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- Sos i dodatki: 625
- g sera mozzarella (ok. 5 kulek), pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 800 g pomidorów, bez skóry pokrojoinych na kawałki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżki oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom blachy, przełożyć na przygotowane wcześniej blachy, odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos i dodatki. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 4.
- Dodać koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz, paprykę i oregano, gotować10 min/100°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min do ostygnięcia. Przestudzony sos pomidorowy rozłożyć równomiernie na rozwałkowanych ciastach, posypać rozdrobnioną mozzarellą.
- Piec obie blachy w tym samym czasie 35 min (180°C), termoobieg.
- Pizzę na dwie blachy z sosem pomidorowym i mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojoną na kawałki.