
Pizza margherita
643.1 kcal /
2690.9 kJKalorie
2690.9 kJKalorie
24.2 gBiałko
83.1 gWęglowodany
23.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 220
- g wody w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
- 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży pokruszonych
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki: 200
- g sera mozzarella (2 kulki), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 – 3 szczypty soli do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
- 10 liści bazylii, świeżych porwanych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i w razie potrzeby pozostawić do odsączenia na 10 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić oliwą, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka). Rozłożyć ciasto na przygotowanej wcześniej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami (patrz wskazówka). Utworzyć niewysoki brzeg na całym obwodzie ciasta.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, ułożyć na cieście. Następnie na pomidorach ułożyć odsączoną mozzarellę, posypać solą, polać oliwą i posypać 5 porwanymi liśćmi bazylii. Piec 20 min (220°C). Wierzch pizzy posypać pozostałymi liśćmi bazylii. Pizzę margherita podawać na gorąco.