Pizza genueńska z cebulą (fugazza)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
363.9 kcal /
1522.4 kJ
Kalorie
15.3 gBiałko
45.5 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g wody
  • 20 g oleju
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g sera ementaler tartego (patrz wskazówka)
  • 2 cebule duże, pokrojone w cienkie plastry
  • ½
  • płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • oliwa z oliwek do skropienia (10-15g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać drożdże, podgrzać30 s/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć do osobnego naczynia, zagnieść i uformować kulę, następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pizzy (Ø 35 cm) natłuścić olejem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
  4. Ciasto wyjąć z miski, rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę do pizzy. Na cieście równomiernie rozłożyć odważony ser i cebulę. Posypać ½ łyżeczki soli, pieprzem, cukrem, oregano, skropić oliwą.
  5. Piec 15-20 minut (200°C). Pizzę genueńską z cebulą (fugazza) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry