
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
363.9 kcal /
1522.4 kJKalorie
1522.4 kJKalorie
15.3 gBiałko
45.5 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g wody
- 20 g oleju
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 g sera ementaler tartego (patrz wskazówka)
- 2 cebule duże, pokrojone w cienkie plastry
- ½
- płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- oliwa z oliwek do skropienia (10-15g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać drożdże, podgrzać30 s/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć do osobnego naczynia, zagnieść i uformować kulę, następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę do pizzy (Ø 35 cm) natłuścić olejem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
- Ciasto wyjąć z miski, rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę do pizzy. Na cieście równomiernie rozłożyć odważony ser i cebulę. Posypać ½ łyżeczki soli, pieprzem, cukrem, oregano, skropić oliwą.
- Piec 15-20 minut (200°C). Pizzę genueńską z cebulą (fugazza) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.