Pizza Capricciosa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
714.8 kcal /
2990.5 kJ
Kalorie
32.8 gBiałko
90.2 gWęglowodany
25.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody ciepłej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki: 250
  • g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 200 g serc karczochów, w oleju odsączonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 50 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 20 g filetów z anchois, w oleju (5-6 szt.)
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • oliwa z oliwek do skropienia (ok. 40g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać20 s/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić3 s/obr. 5. Mozzarellę przełożyć do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i odstawić do odsączenia na ok. 5 min.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej karczochy, pieczarki, oliwki i anchois, odstawić.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej przecier pomidorowy, odstawić.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt prostokąta (na grubość 1 cm), przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować równomiernie przecier pomidorowy, posypać rozdrobnionym serem mozzarella, następnie ułożyć karczochy, pieczarki, oliwki i anchois.
  8. Piec 20-25 min (220°C). Pizzę Capricciosa podawać skropioną oliwą i pokrojoną na 4 części bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry