
Pizza Capricciosa
714.8 kcal /
2990.5 kJKalorie
2990.5 kJKalorie
32.8 gBiałko
90.2 gWęglowodany
25.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki: 250
- g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 200 g serc karczochów, w oleju odsączonych, pokrojonych na ćwiartki
- 50 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 20 g filetów z anchois, w oleju (5-6 szt.)
- 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- oliwa z oliwek do skropienia (ok. 40g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać20 s/obr. 2.
- Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić3 s/obr. 5. Mozzarellę przełożyć do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i odstawić do odsączenia na ok. 5 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej karczochy, pieczarki, oliwki i anchois, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej przecier pomidorowy, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt prostokąta (na grubość 1 cm), przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować równomiernie przecier pomidorowy, posypać rozdrobnionym serem mozzarella, następnie ułożyć karczochy, pieczarki, oliwki i anchois.
- Piec 20-25 min (220°C). Pizzę Capricciosa podawać skropioną oliwą i pokrojoną na 4 części bezpośrednio po przygotowaniu.