Pizza bianco ze szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
461.4 kcal /
1930.5 kJ
Kalorie
20.1 gBiałko
45.4 gWęglowodany
22.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody ciepłej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży pokruszonych
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz: 230
  • g sera żółtego typugouda, pokrojonego na kawałki
  • 180 – 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g białej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona cebula (ok.100g), pokrojona w piórka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać20 s/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 min). W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć białą cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać szpinak, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać śmietanę, ½ łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, oprószyć solą, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić oliwą. Rozłożyć ciasto na przygotowanej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 1 cm brzeg na całym obwodzie ciasta.
  8. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Na ciasto wyłożyć zawartość naczynia miksującego, wyrównać za pomocą kopystki. Następnie ułożyć rozdrobnioną paprykę, ugotowane piersi kurczaka, czerwoną cebulę i całość posypać rozdrobnionym serem. Piec 10-13 min (250°C). Pizzę bianco ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry