Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
613 kcal /
2564.8 kJ
Kalorie
22.8 gBiałko
87.9 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos beszamelowy: 20
  • g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • Pizza bianca: 100
  • g cukinii pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 40 g sera parmezan pokrojonego w cienkie płatki (patrz wskazówka)
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej np. prosciutto serrano, porwanej na kawałki
  • pieprz czarny, świeżo mielony ilość do smaku
  • (opcjonalnie)
  • rukola ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać6 min/90°C/obr. 4.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię i pomidorki, odstawić.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej parmezan, odstawić.
  8. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część pozostawić w misce, drugą rozwałkować na oprószonym mąką blacie w koło (Ø ok. 30 cm). Przełożyć na przygotowaną blachę.
  9. Na pizzy rozsmarować połowę sosu beszamelowego, rozłożyć połowę szynki i odważone wcześniej dodatki: połowę cukinii i połowę pomidorków.
  10. Piec 12-15 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika. Pizzę przełożyć na talerz, oprószyć pieprzem, pokroić na kawałki. Czynność powtórzyć dla pozostałej części ciasta i dodatków (patrz wskazówka). Pizzę bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną płatkami parmezanu i rukolą.
Przewijanie do góry