
Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami
613 kcal /
2564.8 kJKalorie
2564.8 kJKalorie
22.8 gBiałko
87.9 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody letniej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
- 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Sos beszamelowy: 20
- g masła
- 20 g mąki pszennej
- 200 g mleka
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- Pizza bianca: 100
- g cukinii pokrojonej w 1-2 mm plastry
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 40 g sera parmezan pokrojonego w cienkie płatki (patrz wskazówka)
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- 4 plastry szynki długodojrzewającej np. prosciutto serrano, porwanej na kawałki
- pieprz czarny, świeżo mielony ilość do smaku
- (opcjonalnie)
- rukola ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać6 min/90°C/obr. 4.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię i pomidorki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej parmezan, odstawić.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część pozostawić w misce, drugą rozwałkować na oprószonym mąką blacie w koło (Ø ok. 30 cm). Przełożyć na przygotowaną blachę.
- Na pizzy rozsmarować połowę sosu beszamelowego, rozłożyć połowę szynki i odważone wcześniej dodatki: połowę cukinii i połowę pomidorków.
- Piec 12-15 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika. Pizzę przełożyć na talerz, oprószyć pieprzem, pokroić na kawałki. Czynność powtórzyć dla pozostałej części ciasta i dodatków (patrz wskazówka). Pizzę bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną płatkami parmezanu i rukolą.