
Pizza bezglutenowa z szynką parmeńską i rukolą
205.8 kcal /
861.4 kJKalorie
861.4 kJKalorie
9.7 gBiałko
27.1 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g ryżu białego, długoziarnistego
- 125 g kaszy jaglanej
- 250 g skrobi ziemniaczanej
- 230 g wody ciepłej
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- ½
- łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek
- 250 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 6 łyżeczek pasty ajvar
- 2 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- 12 plastrów szynki długodojrzewającej
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- rukola do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub nieprzywierającą matą do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż i kaszę, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać skrobię, wodę, drożdże, sól i oliwę, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć na przygotowane wcześniej blachy po ½ ciasta, za pomocą kopystki na każdej blasze uformować pizzę (Ø ok. 25 cm, patrz wskazówka), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Każdą pizzę posmarować 3 łyżkami przecieru pomidorowego, posypać 1 łyżką ziół prowansalskich i ułożyć po 6 plastrów szynki, następnie posypać rozdrobnionym serem.
- Piec 30 min (180°C), jedną blachę po drugiej. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i rukolą, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.