
Pizza 4 sery
841.2 kcal /
3519.4 kJKalorie
3519.4 kJKalorie
38.4 gBiałko
79.8 gWęglowodany
40.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 220 g wody letniej
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprósznia
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki śmietany, 36% tłuszczu,gęstej (ok. 100g)
- 4 łyżki crème fraîche, min. 30% tłuszczu (ok. 100g, patrz wskazówka i wariant)
- 150 g sera z niebieską pleśnią np.gorgonzola, Fourme d’Ambert, pokrojonego na kawałki
- 100 g koziego sera, typu rolada pokrojonego w 5 mm plastry
- 150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 100 g sera żółtego dojrzewającego, np. ementaler, comté, raclette, pokrojonego na kawałki
- 4 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać drożdże, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /5 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie umyć naczynie miksujące. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (Ø 30 cm) i przełożyć na przygotowane blachy. Przykryć ściereczkami kuchennymi, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Oba wyrośnięte placki posmarować śmietaną, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser z niebieską pleśnią i ser kozi, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Mozzarellą posypać równomiernie obie pizze.
- Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Serem posypać równomiernie obie pizze. Na obu pizzach równomiernie rozłożyć odważony ser z niebieską pleśnią i ser kozi, następnie oprószyć pieprzem. Piec 15 minut (220°C), jedna blacha po drugiej. Pizzę 4 sery podawać bezpośrednio po przygotowaniu.