
Pity z patelni z hummusem i warzywami
493 kcal /
2065 kJKalorie
2065 kJKalorie
13 gBiałko
68 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pity: 300
- g wody letniej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8g)
- 2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Pieczona ciecierzyca: 200
- g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- 1 szczypta soli
- 15 g oliwy z oliwek
- Hummus: 240
- g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej i opłukanej
- 30 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g wody
- 20 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- Sos zhoug: 35
- g kolendry, świeżej tylko liście
- 20 g zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- ¼
- łyżeczki kminku, mielonego
- ¼
- łyżeczki kolendry, mielonej
- ¼
- łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g wody
- Sos jogurtowy: 300
- g jogurtugreckiego
- 10 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Przygotowanie pit: mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 ogórek (ok. 200g), pokrojony w 3 mm plastry
- 1 pomidor (ok. 170g), pokrojony w 3 mm plastry
- ½
- czerwonej cebuli (ok. 50g), pokrojonej w piórka
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub przygotować płaską formę kamionkową „Ben” (patrz wskazówka), odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę. Na blacie kuchennym rozłożyć podwójną warstwę papierowych ręczników i wysypać na nią odważoną ciecierzycę. Osuszyć, przykrywając kolejną warstwą papierowych ręczników, następnie zebrać złuszczone skórki ciecierzycy, wyrzucić. Ciecierzycę przełożyć ponownie do miski, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać kolendrę, paprykę, kminek, cynamon, imbir, pieprz i sól, dodać oliwę, wymieszać10 s/obr. 2.
- Dodać odważoną ciecierzycę, wymieszać20 s//obr. 2.Zdjąć motylek.Ciecierzycę przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką.
- Piec 30 min (190°C), po 15 min przemieszać kopystką. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, dodać tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny, wodę, sól, paprykę i pieprz, uruchomić Miksowanie /1 min. Hummus przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, chili i czosnek, dodać kminek, kolendrę, cukier, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8.
- Dodać oliwę i wodę, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na kształt koła Ø 20 cm, o grubości ok. 5 mm. Na kuchence rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, każdą pitę piec z każdej strony 3-4 min na średniej mocy palnika. Usmażone pity odkładać na talerz i przykryć czystą ściereczką, żeby nie wyschły.
- Każdą pitę posmarować 2 łyżkami hummusu, równomiernie ułożyć upieczoną ciecierzycę, plastry ogórka, pomidora i cebulę, polać 1 łyżką sosu zhoug i 2 łyżkami sosu jogurtowego. Udekorować miętą. Dwa boki każdej pity złożyć do środka, owinąć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pity patelni z hummusem i warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.