Pita
257 kcal /
1073.8 kJKalorie
1073.8 kJKalorie
7.7 gBiałko
49.6 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 25 g świeżych drożdży pokruszonych
- 5 g cukru
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do oprószenia miski
- 2 płaskie łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1,5 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 8 części, z każdej uformować kulę. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 15 cm, grubość ok. 5 mm). Układać po 4 placki na blasze. Piec partiami, 8-9 min (240°C). Przed podaniem rozciąć ciepłe jeszcze placki wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, tworząc kieszeń. Pitę podawać z wybranym nadzieniem.