
Pinsa z mozzarellą i oliwkami
624 kcal /
2610.7 kJKalorie
2610.7 kJKalorie
20.1 gBiałko
102.4 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 310
- g zimnej wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarnagrochu (1g)
- 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 75 g mąki ryżowej (patrz wskazówka)
- 50 g mąki orkiszowej, razowej
- 25 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 10 g oliwy z oliwek
- Pieczenie: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 10 g kremu balsamicznego
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczypty cukru
- mąka pszenna chlebowa typu 650-750, do oprószenia
- 2 pomidory pokrojone w plastry
- 2 kulki sera mozzarella (125g każda), odsączone, pokrojone w plastry
- 16 zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę pszenną, mąkę ryżową, mąkę orkiszową i mąkę z ciecierzycy, wyrobić Ciasto /5 min.
- Dodać sól i oliwę, wymieszać1 min//obr. 4.5. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min, następnie wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na ok. 48 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Po upływie ok. 48 godz. wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 części (ok. 200 g każda), uformować kule, przykryć folią spożywczą i pozostawić do osiągnięcia temp. pokojowej (2-3 godz.). Po tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, krem balsamiczny, sól, pieprz i cukier, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) oprószyć mąką, odstawić.
- Dłońmi uformować z każdego kawałka ciasta owalny kształt (ok. 25 x 15 cm). Na przygotowanym kamieniu do pizzy ułożyć 2 porcje ciasta. Każdą porcję ciasta posmarować ¼ przygotowanego sosu pomidorowego, nałożyć po ½ pomidora, ½ kulki mozzarelli i 4 oliwki. Piec 15-20 min (230°C). W ten sam sposób upiec pozostałe 2 porcje ciasta. Pinsę z mozzarellą i oliwkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.