Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
442 kcal /
1849.1 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
41.6 gWęglowodany
28.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2800 g czerwonych papryk bezgniazd nasiennych, przekrojonych na pół
  • 300 g wody
  • 1500 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, np. malinowych, bawolich serc, lima, w całości, ze skórką naciętą na krzyż
  • 40 g ząbków czosnku
  • 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 160 g oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C, termoobieg. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić dużą miskę, odważyć do niej papryki. Odważone papryki ułożyć skórką do dołu na przygotowanych blachach. Piec 20-25 min (230°C, termoobieg) lub do momentu, aż skórki się zarumienią. W razie potrzeby w połowie czasu pieczenia ostrożnie zamienić blachy miejscami. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pomidory, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze15 min/Varoma/obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie ostrożnie wyjąć papryki z piekarnika, przełożyć na jedną blachę do pieczenia i przykryć drugą lub przełożyć do dużej miski i szczelnie przykryć folią aluminiową, odstawić na 15 min. Zdjąć blachę lub folię, następnie za pomocą ostrego noża zdjąć z papryk i podgotowanych na parze pomidorów skórkę. Obrane warzywa pokroić na 2-3 kawałki, umieszczając paprykę i pomidory w dwóch osobnych miskach, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Umieścić drugie, czyste i suche naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć połowę obranych i pokrojonych papryk i pomidorów, dodać 80 g oliwy, rozdrobnić2 s/obr. 4.5. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić50 min/Varoma/obr. 2i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe obrane i pokrojone papryki i pomidory, dodać pozostałe 80 g oliwy, rozdrobnić2 s/obr. 4.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać50 min/120°C//obr. 2.
  7. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać połowę rozdrobnionego czosnku z natką pietruszki, 1½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Ustawić10 min/100°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostały rozdrobniony czosnek z natką pietruszki, 1½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru, gotować10 min/100°C//obr. 2. Zawartość obu naczyń miksujących przełożyć do wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off i natychmiast zakręcić (patrz wskazówka). Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 min, następnie ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Pindżuru z pieczonych papryk używać jako dodatku do pieczywa, wędlin, serów i wybranych potraw.
Przewijanie do góry