Piłkarska lasagne

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
450 kcal /
1883 kJ
Kalorie
28.3 gBiałko
32.5 gWęglowodany
23 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • Sos boloński: 30
  • g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g selera pokrojonego na kawałki
  • 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 70 g białego wina, wytrawnego
  • 70 g wody
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos beszamelowy: 1000
  • g mleka
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • Przygotowanie lasagne: masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • 250 g makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Połowę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać natkę pietruszki, rozdrobnić15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, seler i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
  4. Dodać mięso, dusić8 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać wino, odparowywać5 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, gotować12 min/100°C/obr. 3. Ok. 200 g sosu beszamelowego przełożyć do worka cukierniczego z cienką końcówką, odstawić. Resztę sosu pozostawić w naczyniu miksującym.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (ok. 30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  9. Na dno naczynia do zapiekania nałożyć cienką warstwę sosu bolońskiego. Na sosie ułożyć warstwę płatów makaronu, przykryć warstwą sosu bolońskiego, posypać częścią rozdrobnionego parmezanu i polać częścią sosu beszamelowego. Powtarzać te czynności do momentu zużycia wszystkich składników. Wierzch lasagne polać beszamelem.
  10. Piec 30-40 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do przestygnięcia na 15-20 min.
  11. Powierzchnię lasagne posypać wcześniej przygotowanym parmezanem z natką pietruszki, tak aby przypominała trawę na boisku piłkarskim. Za pomocą worka cukierniczego z sosem beszamelowym na powierzchni lasagne narysować obwód i charakterystyczne linie boiska piłkarskiego (patrz wskazówka). Piłkarską lasagne podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry