Pilaw z ziarnami i burakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
227.8 kcal /
952.9 kJ
Kalorie
3 gBiałko
28.1 gWęglowodany
11.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 200 g mieszanych ziaren (np. bulgur, kasza jaglana)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 150 g ogórka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 50 – 60 g cebuli dymki pokrojonej w 2-3 cm kawałki
  • 75 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czerwony burak,gotowany (ok. 150g), pokrojony w 1 cm paski
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli i olej. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziarna, dodać liść laurowy, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane ziarna przełożyć do miski, dokładnie wymieszać kopystką, liść laurowy wyrzucić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ogórka, dymkę, paprykę, dodać sok z cytryny, oliwę, kolendrę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się ziarna, dodać buraka, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Pilaw z ziarnami i burakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry