Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami z ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
392 kcal /
1640 kJ
Kalorie
32 gBiałko
50 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 500g)
  • 35 śliwek suszonych, bez pestek (ok. 340g)
  • 2 łyżki oleju
  • sól do natarcia mięsa i oprószenia ziemniaków
  • pieprz czarny, mielony do natarcia mięsa
  • 1250 g wody
  • 1200 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 190 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Za pomocą długiego, ostrego noża wyciąć podłużny otwór (Ø 4 cm) przez środek każdej polędwiczki wieprzowej. W każdym otworze umieścić 15 śliwek. Mięso natrzeć solą i pieprzem, posmarować olejem za pomocą pędzelka, przełożyć do przystawki Varoma. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 550 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego 700 g ziemniaków, oprószyć je solą. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, pozostałe 5 śliwek, czosnek, koncentrat bulionu drobiowego i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 700 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałe 500 g ziemniaków, oprószyć je solą. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze45 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić35 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić naczynie miksujące zamknięte (patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczki przy pomocy kopystki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać skrobię, podgrzewać3 min/90°C/obr. 3. W tym czasie pokroić polędwiczki w 2 cm plastry i ułożyć na talerzach razem z ziemniakami. Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami polać sosem i podawać z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry