Pizza kalafiorowa z kiełbasą pepperoni

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
225 kcal /
941.5 kJ
Kalorie
12.9 gBiałko
7.8 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kalafiorowy spód: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 600 g kalafiora pokrojonego na kawałki
  • 500 g wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka czosnku, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos pomidorowy i dodatki: 100
  • g sera mozzarella pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 140 g kiełbasy pepperoni, pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 50 – 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 180 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka. Włożyć koszyczek z rozdrobnionym kalafiorem.
  3. Dodać wrzącą wodę, gotować na parze15 min/120°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. Ugotowany kalafior schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie przełożyć na czystą ściereczkę, zawinąć ją w kulę i ścisnąć, aby odsączyć jak najwięcej wody.
  5. Do naczynia miksującego włożyć odsączony kalafior, 35 g rozdrobnionego parmezanu, jajka, oregano, czosnek, sól, pieprz, wymieszać20 s/obr. 4.
  6. Mieszankę kalafiorową przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, uformować z niej przy pomocy kopystki płaskie koło (Ø ok. 30 cm). Piec 20-25 min (200°C). W tym czasie przygotować dodatki.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pepperoni i mozzarellę, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać przecier pomidorowy, oregano, cukier, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  10. Przygotowany sos przełożyć na upieczony spód i rozprowadzić równomiernie kopystką. Dodać odważone wcześniej plasterki mozzarelli i pepperoni. Posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Piec kolejne 10 min (200°C) lub do momentu, aż wierzch pizzy nabierze złotobrązowego koloru. Pizzę kalafiorową z kiełbasą pepperoni podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry