Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
794 kcal /
3324.3 kJ
Kalorie
57.5 gBiałko
53.3 gWęglowodany
39.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami: 250 – 300
  • g pieczarek przekrojonych na pół
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 ½ – 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 polędwiczki wieprzowe małe (300-400g każda)
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 10 – 14 plastrów boczku parzonego, w plastrach surowego
  • 500 g wody
  • 600 – 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • Kapusta gotowana: 500
  • g białej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 200 g wody
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 10 – 20 g mąki pszennej
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście, posiekanego (opcjonalnie)
  • 1 – 2 łyżeczki koperku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pieczarki, cebulę, czosnek i masło, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Odsączyć przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Polędwiczkę przekroić ostrym nożem wzdłuż, nie docinając do końca, aby powstał płat mięsa. Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm. Na mięsie ułożyć 3 plastry żółtego sera (przycięte do wymiarów mięsa), a następnie ½ farszu pieczarkowego. Zwinąć w roladę. Owinąć 5-7 plastrami boczku. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. Czynności powtórzyć dla drugiej polędwiczki. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Opłukać koszyczek.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć je solą. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z polędwiczkami, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przygotować kapustę gotowaną.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 4.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać marchewkę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać koncentrat bulionu drobiowego i wodę, gotować20-30 min/100°C//obr. 1. Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, mąkę, sok z cytryny i koperek, gotować3 min/100°C//obr. 2. Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami podawać z kapustą gotowaną bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry