
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
794 kcal /
3324.3 kJKalorie
3324.3 kJKalorie
57.5 gBiałko
53.3 gWęglowodany
39.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami: 250 – 300
- g pieczarek przekrojonych na pół
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 ½ – 1 ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 polędwiczki wieprzowe małe (300-400g każda)
- 6 plastrów sera żółtego
- 10 – 14 plastrów boczku parzonego, w plastrach surowego
- 500 g wody
- 600 – 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- Kapusta gotowana: 500
- g białej kapusty pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 200 g wody
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 10 – 20 g mąki pszennej
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście, posiekanego (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżeczki koperku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pieczarki, cebulę, czosnek i masło, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Odsączyć przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Polędwiczkę przekroić ostrym nożem wzdłuż, nie docinając do końca, aby powstał płat mięsa. Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm. Na mięsie ułożyć 3 plastry żółtego sera (przycięte do wymiarów mięsa), a następnie ½ farszu pieczarkowego. Zwinąć w roladę. Owinąć 5-7 plastrami boczku. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. Czynności powtórzyć dla drugiej polędwiczki. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Opłukać koszyczek.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć je solą. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z polędwiczkami, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przygotować kapustę gotowaną.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 4.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać marchewkę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać koncentrat bulionu drobiowego i wodę, gotować20-30 min/100°C//obr. 1. Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, mąkę, sok z cytryny i koperek, gotować3 min/100°C//obr. 2. Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami podawać z kapustą gotowaną bezpośrednio po przygotowaniu.