Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
843.6 kcal /
3529.5 kJ
Kalorie
59.3 gBiałko
67 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 750 g batatów obranych wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 500 g cebuli szalotki w całości
  • 500 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
  • 2 łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki liści tymianku, świeżych
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½
  • łyżki musztardy Dijon
  • 1 ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350g każda)
  • Sos cebulowo-winny: 20
  • g oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g wina Porto
  • 70 g czerwonego wina półsłodkiego słodkiego
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 150 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bataty i szalotki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone szalotki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry szalotki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone bataty. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry batatów przełożyć do dużej miski, dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę soli i ¼ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać 15 g oliwy, masło i 1 łyżkę tymianku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1. 1 łyżkę zalewy czosnkowo-tymiankowej rozprowadzić po dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć w nim pionowo plastry batatów. Wierzch polać pozostałą zalewą czosnkowo-tymiankową. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 3 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia żaroodpornego.
  8. Dodać musztardę Dijon, pozostałe 20 g oliwy, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, paprykę, 1 łyżkę tymianku i rozmaryn, zmiksować8 s/obr. 7. Polędwiczki ułożyć w drugim naczyniu żaroodpornym i posmarować je ze wszystkich stron powstałą marynatą. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Oba naczynia żaroodporne włożyć do piekarnika. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie przygotować sos cebulowo-winny.
  9. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać masło, cukier i plastry szalotki, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 0.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać wino, koncentrat bulionu mięsnego i wodę, odparowywać bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 0.5.
  11. Po 25-30 min pieczenia, z obu naczyń żaroodpornych usunąć folię aluminiową. Piec bez przykrycia kolejne 15 min (180°C). Po tym czasie wyjąć naczynie żaroodporne z polędwiczkami. Mięso pokryć sosem cebulowo-winnym. Naczynie z polędwiczkami ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 5-10 min (180°C). Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym podawać z dodatkiem pieczonych batatów.
Przewijanie do góry