
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
598 kcal /
2505 kJKalorie
2505 kJKalorie
33 gBiałko
5 gWęglowodany
48 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki
- 120 – 150 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 50 – 70 g selera naciowego pokrojonej w 5 mm plastry
- 80 g czerwonego wina
- 1300 g wody do całkowitego przykrycia worków plus do napełnienia miski
- 4 policzki wieprzowe (ok. 150g każdy)
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, marchewkę i seler, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wino, zeskrobać kopystką pozostałości warzyw z dna naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia ze zrumienionymi warzywami, odstawić na ok. 15 min do ostygnięcia.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą, odstawić. Policzki wieprzowe przyprawić solą i pieprzem. Do dwóch worków strunowych włożyć po 2 policzki wieprzowe, dodać 1 łyżeczkę rozmarynu i połowę zrumienionych warzyw z winem. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki z policzkami wieprzowymi, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/85°C.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z policzkami wieprzowymi, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /8 godz./85°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych.
- Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.