
Placki warzywne z botwinką
475.5 kcal /
1990.8 kJKalorie
1990.8 kJKalorie
13.8 gBiałko
81 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g wody
- 100 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 80 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 – 120 g botwiny, tylko liście pokrojone na 3 części
- 40 g liści kapusty pekińskiej porwanych na kawałki
- 50 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- olej ilość do smażenia
- ziarna sezamu, białego prażone
- sos sojowy ilość do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, skrobię, mąkę ryżową, jajko, paprykę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 5.
- Dodać botwinę, liście kapusty pekińskiej, por i marchewkę, wymieszać2 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia.
- Na kuchence na średniej mocy palnika rozgrzać na nieprzywierającej patelni (Ø 20-22 cm) olej w takiej ilości, aby całkowicie przykrywał dno patelni. Przełożyć za pomocą chochelki na patelnię połowę masy formując placek (Ø 20 cm, patrz wskazówka), smażyć 4-5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Czynności powtórzyć dla pozostałej części masy. Placki warzywne z botwinką podawać posypane prażonymi nasionami sezamu, pokrojone na kawałki, skropione sosem sojowym.