Placki warzywne z botwinką

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
475.5 kcal /
1990.8 kJ
Kalorie
13.8 gBiałko
81 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g wody
  • 100 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 – 120 g botwiny, tylko liście pokrojone na 3 części
  • 40 g liści kapusty pekińskiej porwanych na kawałki
  • 50 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 40 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • olej ilość do smażenia
  • ziarna sezamu, białego prażone
  • sos sojowy ilość do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, skrobię, mąkę ryżową, jajko, paprykę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 5.
  2. Dodać botwinę, liście kapusty pekińskiej, por i marchewkę, wymieszać2 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia.
  3. Na kuchence na średniej mocy palnika rozgrzać na nieprzywierającej patelni (Ø 20-22 cm) olej w takiej ilości, aby całkowicie przykrywał dno patelni. Przełożyć za pomocą chochelki na patelnię połowę masy formując placek (Ø 20 cm, patrz wskazówka), smażyć 4-5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Czynności powtórzyć dla pozostałej części masy. Placki warzywne z botwinką podawać posypane prażonymi nasionami sezamu, pokrojone na kawałki, skropione sosem sojowym.
Przewijanie do góry