
Pity z marynowanym kurczakiem
455.8 kcal /
1908.5 kJKalorie
1908.5 kJKalorie
31 gBiałko
54.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowany kurczak: 2
- ząbki czosnku
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 150 g jogurtu typugreckiego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 600 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
- Pity: 630
- g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 5 g cukru
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 75 g mąki pszennej razowej
- 75 g mąki pszennej
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 250 g pomidorów pokrojonych w 3 mm plastry
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 80 g rukoli
- jogurtgrecki ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać jogurt, skórkę z cytryny, paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do dużej miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę z marynatą, odważyć do niej mięso z kurczaka. Wymieszać kopystką, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą, odstawić do lodówki na 1-2 godz. W tym czasie przygotować pity. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 230 g wody, dodać drożdże, cukier, mąkę pszenną, mąkę pszenną razową, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie zamarynowanego kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z zamarynowanym kurczakiem, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 6 części, z każdej uformować kulę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 15 cm) i grubości ok. 5 mm. Układać po 3 placki na blasze, piec partiami, 8-10 min (240°C).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, cebulę, paprykę i rukolę, odstawić.
- Pity przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, tworząc kieszeń. Każdą pitę wypełnić równomiernie odważonymi wcześniej warzywami i ugotowanym na parze kurczakiem. Pity z marynowanym kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu greckiego lub wybranego sosu (patrz wskazówka).