
Potrawka z kurczaka z ryżem (z osłoną noża miksującego)
667 kcal /
2792.5 kJKalorie
2792.5 kJKalorie
33.3 gBiałko
60.8 gWęglowodany
34 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 800g), przecięte na pół (udo i podudzie)
- 200 g marchewki (2-3 szt.), w całości
- 1200 g wody
- 1 ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 ½ – 3
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g ryżu
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 – 50 g mąki pszennej
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 50 g bulionu z kurczaka, płynnego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć nogi z kurczaka i marchewkę, dodać wodę, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki soli i liście laurowe, gotować90 min/98°C//obr. 1. Ugotowanego kurczaka i marchewki ostrożnie wyjąć przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić. Powstały bulion z kurczaka przelać ostrożnie przez sito do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w garnku na kuchence rozpocząć gotowanie odważonego wcześniej ryżu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 500 g bulionu z kurczaka, wino, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i ½-1 łyżeczkę soli, gotować5 min/100°C/obr. 3. W tym czasie obrać ugotowane mięso z kurczaka, skórę i kości wyrzucić. Mięso pokroić na 2 cm kawałki, marchewkę w 0,5 cm plastry.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojone mięso z kurczaka, plastry marchewki, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i groszek, przemieszać kopystką, gotować4 min/100°C//obr. . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.