Potrawka z kurczaka z ryżem (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
667 kcal /
2792.5 kJ
Kalorie
33.3 gBiałko
60.8 gWęglowodany
34 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 800g), przecięte na pół (udo i podudzie)
  • 200 g marchewki (2-3 szt.), w całości
  • 1200 g wody
  • 1 ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 ½ – 3
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 200 g ryżu
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 – 50 g mąki pszennej
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 50 g bulionu z kurczaka, płynnego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć nogi z kurczaka i marchewkę, dodać wodę, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki soli i liście laurowe, gotować90 min/98°C//obr. 1. Ugotowanego kurczaka i marchewki ostrożnie wyjąć przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić. Powstały bulion z kurczaka przelać ostrożnie przez sito do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w garnku na kuchence rozpocząć gotowanie odważonego wcześniej ryżu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  5. Do naczynia miksującego dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać 500 g bulionu z kurczaka, wino, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i ½-1 łyżeczkę soli, gotować5 min/100°C/obr. 3. W tym czasie obrać ugotowane mięso z kurczaka, skórę i kości wyrzucić. Mięso pokroić na 2 cm kawałki, marchewkę w 0,5 cm plastry.
  7. Do naczynia miksującego dodać pokrojone mięso z kurczaka, plastry marchewki, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i groszek, przemieszać kopystką, gotować4 min/100°C//obr. . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry