
Pilaw z wieprzowiną
620.8 kcal /
2599 kJKalorie
2599 kJKalorie
26.5 gBiałko
72.5 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 40 g oleju rzepakowego
- 400 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ½ – ¾
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 300 g ryżu basmati
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wieprzowinę, paprykę i pieprz, dusić8 min/120°C//obr. .
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski i sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować23-25 min/100°C//obr. (patrz wskazówka). Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Do naczynia miksującego dodać podgotowany ryż, dokładnie wymieszać kopystką, następnie pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 15-20 min. Pilaf z wieprzowiną podawać udekorowany natką pietruszki.