
Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi
313 kcal /
1313 kJKalorie
1313 kJKalorie
6 gBiałko
47 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzeszków piniowych
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
- 850 g wody
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 60 g rodzynek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8, Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, cynamon, ziele angielskie, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać patelnię, uprażyć na niej odważone orzeszki piniowe, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i rodzynki, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. . Przełożyć do miski, udekorować prażonymi orzeszkami piniowymi.
- Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.