
Pilaw z porem i indykiem
306 kcal /
1282 kJKalorie
1282 kJKalorie
20 gBiałko
44.7 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g mieszanki ryżu parboiled i dzikiego
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g koperku, świeżego
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 25 g oliwy z oliwek
- 300 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w 4 cm kostkę
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 250 g wody
- 2 – 3 szczypty soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, do momentu, aż woda z płukania ryżu przestanie być mętna (patrz wskazówka).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pora i oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. .
- Dodać filety z indyka i wcześniej opłukany ryż, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać koncentrat bulionu drobiowego, wodę, sól i pieprz, gotować7 min/98°C//obr. .
- Dodać sok z cytryny i wcześniej rozdrobnioną natkę pietruszki z koperkiem, całość dokładnie przemieszać kopystką, gotować bez założonej miarki3 min/98°C//obr. (patrz wskazówka). Składniki pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.