
Placki z chleba z sosem malinowym (bez cukru)
423 kcal /
1769.8 kJKalorie
1769.8 kJKalorie
16 gBiałko
101 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
- 120 g mleka
- 80 g ksylitolu
- 80 g erytrytolu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 160 g malin, świeżych
- 160 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić20 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 50 g ksylitolu, jajka i ekstrakt z wanilii, zmiksować10 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobniony wcześniej chleb, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do napęcznienia na ok. 30 min. W tym czasie przygotować sos malinowy. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać pozostałe 30 g ksylitolu i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 7-8 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Placki z chleba podawać z sosem malinowym bezpośrednio po przygotowaniu.