Placki z chleba z sosem malinowym (bez cukru)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
423 kcal /
1769.8 kJ
Kalorie
16 gBiałko
101 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
  • 120 g mleka
  • 80 g ksylitolu
  • 80 g erytrytolu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 160 g malin, świeżych
  • 160 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić20 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 50 g ksylitolu, jajka i ekstrakt z wanilii, zmiksować10 s/obr. 5.
  3. Dodać rozdrobniony wcześniej chleb, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do napęcznienia na ok. 30 min. W tym czasie przygotować sos malinowy. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać pozostałe 30 g ksylitolu i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  5. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 7-8 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru.
  6. Placki z chleba podawać z sosem malinowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry