
Placuszki wege z ciecierzycy
180 kcal /
753.2 kJKalorie
753.2 kJKalorie
9.9 gBiałko
25.6 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos jogurtowy: 2
- ząbki czosnku
- 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej
- 250 g jogurtu naturalnego typugreckiego
- 2 – 3 szczypty soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 szczypty cukru
- Placuszki wege z ciecierzycy: 440 – 480
- g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 150 g zielonegogroszku, świeżego
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- ¾
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawygaram masala
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia placków
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać jogurt, sól, pieprz, sok z limonki i cukier, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, groszek, cukinię, sól, pieprz, przyprawę garam masala, mąkę i jajka, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać15 s/obr. 4.5.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta tworząc placuszki (Ø 5 cm) o grubości ok. 0,5 cm, smażyć ok. 2 min z każdej strony. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtarzać z pozostałym ciastem, za każdym razem dolewając na patelnię niewielką ilość oleju. Usmażone placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem jogurtowym.