Placuszki wege z ciecierzycy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
180 kcal /
753.2 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
25.6 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos jogurtowy: 2
  • ząbki czosnku
  • 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej
  • 250 g jogurtu naturalnego typugreckiego
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 1 – 2 szczypty cukru
  • Placuszki wege z ciecierzycy: 440 – 480
  • g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 150 g zielonegogroszku, świeżego
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawygaram masala
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia placków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać jogurt, sól, pieprz, sok z limonki i cukier, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, groszek, cukinię, sól, pieprz, przyprawę garam masala, mąkę i jajka, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać15 s/obr. 4.5.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta tworząc placuszki (Ø 5 cm) o grubości ok. 0,5 cm, smażyć ok. 2 min z każdej strony. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtarzać z pozostałym ciastem, za każdym razem dolewając na patelnię niewielką ilość oleju. Usmażone placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem jogurtowym.
Przewijanie do góry