
Placki z tartych ziemniaków (TM5)
519.3 kcal /
2174.1 kJKalorie
2174.1 kJKalorie
8.8 gBiałko
54.2 gWęglowodany
31.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 70 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do masy (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki i cebulę, dodać czosnek, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć kolejno cebulę, czosnek i ziemniaki. Używając popychacza, zetrzeć cienko1 min//obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 4.
- Sprawdzić konsystencję, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać więcej mąki, wymieszać7 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 1-2 łyżki masy, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 8 cm). Placki smażyć z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki z tartych ziemniaków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.