Placki z tartych ziemniaków (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
519.3 kcal /
2174.1 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
54.2 gWęglowodany
31.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 750 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 70 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do masy (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki i cebulę, dodać czosnek, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć kolejno cebulę, czosnek i ziemniaki. Używając popychacza, zetrzeć cienko1 min//obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Przełożyć zawartość pojemnika nakładki krojącej do naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 4.
  4. Sprawdzić konsystencję, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać więcej mąki, wymieszać7 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 1-2 łyżki masy, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 8 cm). Placki smażyć z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki z tartych ziemniaków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry