Piszinger kakaowy
299.3 kcal /
1253.2 kJKalorie
1253.2 kJKalorie
5.1 gBiałko
29.1 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cukru
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 80 g wody
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka w proszku
- 6 wafli tortowych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, dodać wodę i masło, gotować8 min/100°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 15 min do przestygnięcia.
- Dodać mleko w proszku, wymieszać6 min/obr. 3. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do miski.
- Masą kakaową smarować wafle z jednej strony i układać warstwowo. Wafle przełożone masą owinąć szczelnie folią, obciążyć i odstawić na ok. 12 godz. Piszinger kakaowy podawać pokrojony na ok. 5 cm kawałki.