Piszinger kakaowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
299.3 kcal /
1253.2 kJ
Kalorie
5.1 gBiałko
29.1 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cukru
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 80 g wody
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g mleka w proszku
  • 6 wafli tortowych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, dodać wodę i masło, gotować8 min/100°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 15 min do przestygnięcia.
  2. Dodać mleko w proszku, wymieszać6 min/obr. 3. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do miski.
  3. Masą kakaową smarować wafle z jednej strony i układać warstwowo. Wafle przełożone masą owinąć szczelnie folią, obciążyć i odstawić na ok. 12 godz. Piszinger kakaowy podawać pokrojony na ok. 5 cm kawałki.
Przewijanie do góry