Płynące ciasto czekoladowe (lava cake)
322.4 kcal /
1349 kJKalorie
1349 kJKalorie
4.7 gBiałko
29.8 gWęglowodany
20.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru
- 250 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę z wyjmowanym dnem (Ø 20 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać6 min/obr. 3.5lub do momentu, aż białka będą sztywne.
- Dodać 20 g cukru, wymieszać20 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 180 g cukru, dodać żółtka i masło, podgrzewać5 min/70°C/obr. 4.
- Dodać czekoladę, pozostawić na kilka sekund, aż czekolada zmięknie, wymieszać20 s/obr. 5.
- Dodać mąkę, wymieszać10 s/obr. 5.
- Założyć motylek.Dodać pianę z białek, wymieszać20 s/obr. 2.5. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 15-20 min (200°C, patrz wskazówka). Pozostawić w formie do przestygnięcia na ok. 20 min, następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy. Płynące ciasto czekoladowe (lava cake) podawać na ciepło lub zimno.