Płynące ciasto czekoladowe (lava cake)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
322.4 kcal /
1349 kJ
Kalorie
4.7 gBiałko
29.8 gWęglowodany
20.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 250 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g mąki pszennej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę z wyjmowanym dnem (Ø 20 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać6 min/obr. 3.5lub do momentu, aż białka będą sztywne.
  3. Dodać 20 g cukru, wymieszać20 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 180 g cukru, dodać żółtka i masło, podgrzewać5 min/70°C/obr. 4.
  5. Dodać czekoladę, pozostawić na kilka sekund, aż czekolada zmięknie, wymieszać20 s/obr. 5.
  6. Dodać mąkę, wymieszać10 s/obr. 5.
  7. Założyć motylek.Dodać pianę z białek, wymieszać20 s/obr. 2.5. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 15-20 min (200°C, patrz wskazówka). Pozostawić w formie do przestygnięcia na ok. 20 min, następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy. Płynące ciasto czekoladowe (lava cake) podawać na ciepło lub zimno.
Przewijanie do góry