Pistacjowe chantilly

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2161.8 kcal /
9045 kJ
Kalorie
28.7 gBiałko
75.1 gWęglowodany
200.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Chantilly pistacjowe: 2
  • listki żelatyny (1,7g każdy)
  • 1 ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 40g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 60 g pasty pistacjowej (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Żelatynę umieścić w miseczce (patrz wskazówka), zalać taką ilością wody, aby była zakryta, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, gotować6 min/95°C/obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, odsączyć namoczoną żelatynę.
  3. Do naczynia miksującego dodać odsączoną żelatynę, czekoladę i pastę pistacjową, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do ostudzenia na 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 4 godz. (lub na całą noc, patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć podzielone na kawałki, schłodzone chantilly pistacjowe, ubijaćobr. 3.5(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Pistacjowe chantilly przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, użyć do dekoracji.
Przewijanie do góry