Pistacjowe chantilly
2161.8 kcal /
9045 kJKalorie
9045 kJKalorie
28.7 gBiałko
75.1 gWęglowodany
200.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Chantilly pistacjowe: 2
- listki żelatyny (1,7g każdy)
- 1 ½
- łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 40g wody
- woda do namoczenia żelatyny
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 60 g pasty pistacjowej (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Żelatynę umieścić w miseczce (patrz wskazówka), zalać taką ilością wody, aby była zakryta, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, gotować6 min/95°C/obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, odsączyć namoczoną żelatynę.
- Do naczynia miksującego dodać odsączoną żelatynę, czekoladę i pastę pistacjową, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do ostudzenia na 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 4 godz. (lub na całą noc, patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć podzielone na kawałki, schłodzone chantilly pistacjowe, ubijaćobr. 3.5(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Pistacjowe chantilly przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, użyć do dekoracji.